Bloggen: wat moet je wel en zeker niet doen?

Ik heb weer eens de tijd gevonden voor het schrijven van een blog. Want daar ontbreekt het mij, en ik denk vele met mij, nogal eens aan tijd. Tijd om gewoon te kunnen bloggen. Om te kunnen laten zien waar jouw expertise ligt, kennis verspreiden die je graag wilt delen. En op die manier, wellicht eens nuttige contacten op te doen.

Wel en niet doen

Heb je weinig tijd om te bloggen dan volgen hier voor jou een paar tips die je wellicht weer eens op het juiste spoor zetten. Want laten we eerlijk zijn, het is niet alleen zakelijk gezien nuttig om je af en toe te laten horen, maar het is ook gewoon leuk om te bloggen!

Maak een schema

Bepaal voor jezelf wanneer je wilt bloggen en wanneer je je blogs wilt plaatsen. Door het maken van een schema maak je dingen voor jezelf inzichtelijk en zul zien dat je soms zelfs tijd overhebt.

Foto’s

Zoek al eerder pakkende foto’s, foto’s die je aanspreken, je hoeft nog geen tekst te hebben geschreven. Op die manier hoef je, nadat je hebt geschreven, niet nog eens al die fotosites langs voor goeie bijpassende foto’s. Een heel goede gratis site is bijvoorbeeld Pexels, een prachtige site tjokvol gratis, ja inderdaad, stockfoto’s.

Verzamel onderwerpen

We hadden het net al over het schema. In het verlengde ervan kun je ook een lijst maken met onderwerpen waar je over wilt gaan bloggen. Probeer daarbij in te spelen op de actualiteit binnen jouw vakgebied op dat moment.

Niet doen

En wat moet je nu eigenlijk gewoon niet doen als je gaat bloggen?

Gebruik van enorme aantallen volgers op Facebook en Twitter

Al eens eerder overgehad. Ik ga er verder geen woorden aan vuil maken. Authentiek zijn en  fake volgers gebruiker gaan dus niet samen, je valt geheid een keer door de mand!

Publicatiedatum niet tonen

Je hebt geen of weinig tijd om te bloggen, dan is een veel gebruikte truc om de publicatiedatum van je blog niet te tonen. Vergeet het. Mensen doorzien dat snel.

Copy content

Herplaats je je blogs? Met andere woorden een blog die je eerder heb gepost, post je, om tijd te winnen nogmaals. Niet doen, Google gaat niet blij worden van je, en het levert je zeker geen hogere ranking op. Bloggen is vooral authentiek zijn.

Gebruik content van anderen

Dat kan, natuurlijk, maar liever niet te vaak. En als je dat doet, geef dan de bron aan, en als je het helemaal netjes wilt doen, dan vraag je uiteraard eerst om toestemming.

Bloggen is op de eerste plaats leuk, op de tweede plaats kan het, als je het goed doet, je leuke contacten opleveren en ten derde kan je er, wellicht, een mooie opdracht door krijgen.

Mocht je vragen hebben, of zelf nog tips hebben? Ik lees ze graag.

John Warnas

john@lynx-internetservices.nl