Meer bezoekers en meer conversie?

Uiteindelijk is dat wat je wilt met je website. Van kleine ondernemer tot grotere organisaties. We willen allemaal meer bezoekers op onze website en ook dat dat bezoek in actie resulteert. Dus hogere conversie. Bezoekers die contact met je leggen, of producten en diensten van je afnemen. Maar hoe kun je dat het beste bereiken?

Betrouwbare website

Klinkt misschien als een dooddoener, maar oogt je website betrouwbaar? En dat begint bij de basis, namelijk is je website voorzien van een SSL certificaat? Je hebt verschillende soorten SSL certificaten en naar gelang het doel van je site, kies je en installeer je een ander certificaat. Maar je ontkomt niet aan het gebruik van een SSL certificaat, zelfs al heb je alleen maar een contactformulier op je site staan. Sowieso heeft het ontbreken van een SSL certificaat een negatieve impact op de zoekresultaten van je website. Hou daar dus rekening mee.

Bezoekers en performance

Beveiliging van je website is, zoals we net aangaven hartstikke belangrijk. Maar laten we performance, dus de snelheid waarmee je site laadt niet onderschatten. Je wilt natuurlijk niet dat je bezoekers moeten wachten op het laden van een pagina. Laadt je website te traag, dan kan dat ook een negatieve impact op de zoekresultaten in Google hebben. En wat te denken van het gebruik op mobiele devices? Het website bezoek op mobiele devices wordt alleen maar meer, en een website die het ook goed doet op een smartphone? Daar wordt Google heel blij van.

Gebruikersvriendelijkheid

Onder gebruikersvriendelijkheid verstaan we zaken zoals hoe gemakkelijk is het navigeren op je website, hoe goed en snel kunnen bezoekers hun weg vinden. Maar ook is goede webcontent belangrijk, zijn je teksten niet te moeilijk, snappen mensen wat er staat? Het simpel plaatsen van zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst werkt al jaren niet meer, en kan je, als je niet oppast, strafpunten van Google opleveren.

Wist je trouwens dat bezoekers binnen ongeveer 3 seconde besluiten of je website relevant is of niet? 

Personalisatie

Een lastiger item, maar zeker niet onmogelijk is personalisatie. Ken je je bezoekers en hun wensen, dan kun je daar bij de bouw en het inrichten van je website rekening mee houden en op inspelen. Met andere woorden, je dient je bezoekers op een voor hem of haar relevante manier door je website heen te leiden. Het komt er dan op neer dat je die informatie, producten of diensten toont op basis van de informatie die je eerder van je bezoeker al hebt verzameld. En zorg ervoor dat bezoekers niet moeten zoeken naar een manier om contact met je op te nemen. ‘Bel me terug’ of ‘Neem contact op’ buttons mogen best duidelijk aanwezig zijn op je website, en beperk je dan niet tot alleen de homepage.

Analyseer

Zorg ervoor dat het gedrag van je website bezoekers inzichtelijk is. Gebruik tracking tools om dat gedrag in beeld te brengen en op basis daarvan verbeteringen aan te brengen. Pagina’s die goed presteren laat je staan, minder goed presenterende pagina’s pas je aan of vervang je. Een andere goede tool om bezoekersgedrag in kaart te brengen is bijvoorbeeld Hotjar waarmee je door middel van zogenaamde heatmaps het klikgedrag van je bezoekers beter in kaart kunt brengen.

Succes en ik ben benieuwd naar je ervaringen.

John Warnas