Het zal je maar gebeuren, je website, die je zojuist met veel werk live hebt gezet, crasht of erger nog…wordt gehackt. En nee, je hebt er niet aandacht een backup te maken. Ramp! Ik hoop dan voor je dat je nog ergens lokaal een kopie hebt staan want anders kan je echt weer helemaal opnieuw beginnen.

Wat en hoe?

Ok, je wilt backups gaan maken van je website, dan is ongetwijfeld je vraag, van welke site onderdelen dan allemaal? Om kort te gaan, de backup moet gemaakt worden van alle site onderdelen die op de webserver staan EN de database. Nu weet ik weet, alle site onderdelen is een beetje ruim dus waar moet je dan aan denken?:

  • Themes
  • Afbeeldingen
  • Alle WordPress bestanden (.php, .css etc.)
  • Video’s

Een backup maken van de database is belangrijk omdat nu juist daar alle instellingen van je site en de artikelen in worden weggeschreven.

Backup via de hostingorganisatie

hostingpartnerOk, ik hoor je bijna denken, maar als ik bij een goeie hostingpartij zit, dan maken die toch wel een backup voor me? Uiteraard, maar daar zitten wat nadelen aan:

  • Je hebt geen invloed op te maken backup
  • Heb je snel een backup nodig dan moet je dus altijd wachten op je hostingpartner. 

Zelf een backup maken

We gaan dus zelf een backup maken. Er zijn in ieder ruim voldoende plugins hiervoor. Ik zal er twee kort toelichten waar ik in ieder geval heel goede ervaringen met heb gehad.

Met BackUpWordPress kun je zowel van je database een backup maken als van je website zelf. Je hebt zelfs de volledige vrijheid om zelf volledig in te plannen wanneer je deze ‘laat ‘ uitvoeren. Met de gratis plugin is het prima om met het maken van een backup te beginnen. Let wel op, met de gratis versie dien je de gemaakte bestanden lokaal op te slaan, er is geen mogelijk om je backup in de cloud weg te schrijven. 

UpdraftPlus wordt veel gebruikt en ook mijn ervaringen zijn tot op heden goed. Met UpdraftPlus kun je instellen wanneer er een backup gemaakt dient te worden, je kunt aangeven dat de bestanden naar je worden gemaild, en je kunt met behulp van UpdraftPlus een backup ook weer terug zetten. UpdraftPlus geeft je ook de mogelijk de bestanden in een cloud omgeving of lokaal (bijvoorbeeld op je eigen harde schijf) op te slaan.

Oh ja, met dergelijke plugins is het maken van een backup zeker niet moeilijk of heel technisch. 

Dit zijn in mijn optiek de twee plugins die zeker voldoen aan de eis om snel en eenvoudig een backup van je WordPress website te maken.

Wat zijn jouw ervaringen met deze plugins? Ken jij nog andere die zeker niet aan dit lijstje mogen ontbreken? Ik hoor het heel graag.

John Warnas

john@lynx-internetservices.nl